Αγωνιστικό σκάκι

Αν κάποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για το σκάκι, τότε πρέπει να επισκεφθεί έναν σκακιστικό σύλλογο και να γίνει μέλος του. Η θεωρητική μελέτη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρακτική εμπειρία που αποκτά κανείς παίζοντας παρτίδες στο σύλλογο (και όχι μόνο στο ίντερνετ, όπως τα τελευταία χρόνια συμβαίνει με πολλούς σκακιστές), αρχικά φιλικές και μετά επίσημες.

Τι είναι μια επίσημη παρτίδα; Το σκάκι είναι παγκοσμίως και στην Ελλάδα οργανωμένο ως άθλημα. Τα σκακιστικά σωματεία της Ελλάδας απαρτίζουν την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι εθνικές ομοσπονδίες απαρτίζουν την παγκόσμια σκακιστική ομοσπονδία (Fédération Internationale des Échecs ή FIDE).

Η επίσημη παρτίδα παίζεται στο πλαίσιο κάποιου επίσημου τουρνουά που διοργανώνει ένα σκακιστικό σωματείο (ή μια ένωση σωματείων ή μια ομοσπονδία). Υπάρχουν διάφορα τουρνουά που διοργανώνονται διαρκώς, ατομικά ή ομαδικά. Η ποικιλία είναι τεράστια: από ατομικά εσωτερικά πρωταθλήματα που πιθανώς διοργανώνει ένας σύλλογος, σε ατομικά πρωταθλήματα μιας περιφέρειας, μέχρι πανελληνια, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια ατομικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν και ανοιχτά τουρνουά όπου μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα ο ισχυρότερος παίχτης του κόσμου και ένας αρχάριος ερασιτέχνης.

Παραδοσιακά, οι επίσημες παρτίδες έχουν μεγάλο χρόνο σκέψης, περίπου δύο ώρες για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα. Στα επίσημα τουρνουά η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική και οι αγώνες γίνονται υπό την επίβλεψη διαιτητών. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπάρχει άνθηση και στα πιο γρήγορα τουρνουά, με χρόνο σκέψης 25', 15', 10' ή και 5' για κάθε παίκτη. Εκεί η καταγραφή των κινήσεων δεν είναι υποχρεωτική και τα λάθη των παικτών εξαιτίας του μειωμένου χρόνου είναι πολύ συχνότερα.

Ομαδικό σκάκι Το σκάκι είναι κατά βάση ατομικό άθλημα αλλά υπάρχουν και ομαδικές μορφές του. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι δύο ομάδες αγωνίζονται αντίπαλες με συνθέσεις από τετραμελείς έως δεκαμελείς (ανάλογα με τη διοργάνωση) και η ομάδα της όποιας οι παίχτες θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών θα νικήσει στην ομαδική αναμέτρηση. Στην Ελλάδα διοργανώνονται ετήσια διασυλλογικά πρωταθλήματα και κύπελλα σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχουν επίσης διασυλλογικά πρωταθλήματα που ξεφεύγουν από τα όρια της χώρας (πανευρωπαϊκά, παγκόσμια).

Τέλος, υπάρχουν ομαδικές διοργανώσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων, το οποίο για εμάς στην Ελλάδα σημαίνει πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων και παγκόσμια πρωταθλήματα. Η κορυφαία ομαδική διοργάνωση του κόσμου είναι η Σκακιστική Ολυμπιάδα, η οποία διοργανώνεται από τη FIDE κάθε δύο χρόνια.