Χάρτης και πυξίδα

Χάρτης

Ένας νέος παίχτης πρέπει να διαλέξει τη μέθοδο προπόνησης που θα ακολουθήσει αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να γνωρίζει, έστω και αδρομερώς, τις γενικές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει.

Ίσως το απλούστερο είναι να μελετήσει συλλογές ολόκληρων παρτίδων παιγμένων από ισχυρούς παίχτες. Καθώς θα αναλύει αυτές τις παρτίδες θα συναντά, με κάπως τυχαίο τρόπο, ενδιαφέρουσες θέσεις που θα καλύπτουν όλους τους τομείς της σκακιστικής προπόνησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το πλήθος των παρτίδων που θα μελετηθούν να είναι μεγάλο.

Επειδή το σκάκι είναι πολύ περίπλοκο παιχνίδι οι προπονητές προσπαθούν να χωρίσουν σε ενότητες τη δουλειά που πρέπει να κάνει ένας μαθητής και συνήθως μια προπονητική συνεδρία εστιάζει σε μία από αυτές τις ενότητες κάθε φορά. Θα μπορούσε η μελέτη να χωριστεί κατά μήκος των εξής αξόνων (σε καμιά περίπτωση εξαντλητικά):

Δεν υπάρχει πάντα σαφής διάκριση μεταξύ των παραπάνω. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μελετά ένα άνοιγμα, και για να το κατανοήσει να πρέπει να αναλύσει ένα φινάλε που προκύπτει συχνά. Συχνά μια άσκηση τακτικής μπορεί να έχει μέσα στρατηγικά στοιχεία ή αντιστρόφως, κλπ.

Υπάρχουν πολλά βιβλία (και ηλεκτρονικά μαθήματα και βίντεο και μαθήματα δια ζώσης) που ασχολούνται μόνο με ένα συγκεκριμένο άνοιγμα. Υπάρχουν βιβλία που περιέχουν μόνο ασκήσεις τακτικής ή ασχολούνται μόνο με στρατηγικά θέματα του φινάλε ή μόνο με τακτικά θέματα του φινάλε ή μόνο με μια συγκεκριμένη δομή πιονιών που προκύπτει μερικές φορές στο μέσον κ.ο.κ.

Τελικά υπάρχουν πολύ περισσότερα σκακιστικά βιβλία από όσα μπορεί να φανταστεί ένας άνθρωπος που δεν παίζει σκάκι. Για μαθητές που διαθέτουν περιορισμένο χρόνο μελέτης πιθανώς να είναι χρήσιμη μια πυξίδα.

Πυξίδα

Συμβουλεύω τους νέους παίχτες να εστιάζουν τη μελέτη τους περισσότερο στους εξής τομείς:

Τακτική
Η τακτική προπόνηση γίνεται με ανάλυση εκατοντάδων ή χιλιάδων περίπλοκων θέσεων. Η υποσελίδα των ασκήσεων σ' αυτό εδώ το site έχει κυρίως τέτοιες ασκήσεις. Μερικοί παίχτες προτιμάμε να μελετάμε ασκήσεις σε έντυπη μορφή
Φινάλε
Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι το πρώτο κεφάλαιο που πρέπει να μελετά κανείς. Πάντως είναι μεγάλο κεφάλαιο και μπορεί να μελετηθεί από πολλές διαφορετικές σκοπιές
Ανάλυση παρτίδων
Είτε δικών μας είτε άλλων παιχτών ισχυρότερων από μας. Μια καλή αρχή είναι τα ιστορικά ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, τα οποία υπάρχουν στη σελίδα των μελών
Καλλιτεχνικό σκάκι
Θεωρώ ότι έχει πρακτική αξία στην προπόνηση επειδή προάγει την αναλυτική σκέψη (σύντομη εισαγωγή)

Σχετικά με το άνοιγμα Κατά τη γνώμη μου, η προετοιμασία του ανοίγματος δεν πρέπει να είναι βασικό μέρος της μελέτης για τους νέους παίχτες, για διάφορους λόγους που αναλύω εδώ.

Ισορροπία Ο μαθητής / η μαθήτρια πρέπει να βρει και μια ισορροπία μεταξύ του χρόνου που αφιερώνει στη μελέτη και του χρόνου που αφιερώνει στο να παίζει παρτίδες.

Οι παρτίδες μας Σχετικά με τις παρτίδες που παίζουμε, συνιστώ:

Η ανάλυση των παρτίδων που έχουμε παίξει εμείς οι ίδιοι είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Ένας παίχτης που δεν κάνει συστηματικά ανάλυση των παρτίδων που παίζει, δε θεωρώ ότι προσπαθεί καν να βελτιώσει το παιχνίδι του.


[1] Συνήθως αυτό σημαίνει να καταγράφονται οι κινήσεις, αλλά αν οι παρτίδες παίζονται στον υπολογιστή τότε οι κινήσεις καταγράφονται αυτόματα

[2] Παλιά ρώσικη παροιμία: κάνε παρέα με ισχυρούς παίχτες για να γίνεις ισχυρός