Βιβλία

Η σκακιστική βιβλιογραφία είναι πολύ μεγάλη και κάθε μέρα εκδίδονται πολλά νέα βιβλία. Δεν είναι όμως όλα τα βιβλία χρήσιμα, τουλάχιστον για το μάθημά μας. Παραθέτω εδώ μερικά βιβλία από αυτά που έχω μελετήσει εγώ ο ίδιος και τα προτείνω ανεπιφύλακτα

Αν προτιμάτε να δουλεύετε με τον υπολογιστή, το βιβλίο Combinational Motifs υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή από την εταιρεία Convekta και ονομάζεται CT-ART. Από την ίδια εταιρεία υπάρχουν και πολλά άλλα ηλεκτρονικά βιβλία, ανάμεσα στα οποία για το φινάλε το Total Chess Ending, που συνδυάζει θεωρία και ασκήσεις του φινάλε. Επίσης το βιβλίο του Dvoretsky: Endgame Manual υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή από την ChessBase.

Υπάρχουν φυσικά πολλά άλλα καλά βιβλία. Μερικοί συγγραφείς που μπορείτε ανεπιφύλακτα να εμπιστευθείτε είναι οι Mark Dvoretsky, John Nunn, Mihail Marin, Karsten Mueller.

Τα περισσότερα από τα βιβλία που ανέφερα είναι γραμμένα στα αγγλικά. Αν αυτό είναι πρόβλημα, προτιμήστε τις εκδόσεις του Informator, που είναι διεθνείς γιατί δε χρησιμοποιούν λόγια, αλλά διεθνή σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά είναι καθιερωμένα εδώ και πολλές δεκαετίες και περιγράφουν με τόση ακρίβεια την ανάλυση μιας παρτίδας, που (σχεδόν) δε χρειάζονται άλλα λόγια.

Για την αγορά των περισσότερων βιβλίων, προτείνω το bookdepository (δωρεάν μεταφορικά) ή το amazon (UK). Για τις εκδόσεις του Informator, καλύτερα είναι απευθείας από το σάιτ τους, και συμφέρει μόνο για μεγαλύτερες παραγγελίες ώστε να μειωθούν τα μεταφορικά (δείτε το για λεπτομέρειες). Επικοινωνήστε στο μάθημα, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι.